Tea Bičić izlaže u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

Tea Bičić izlaže u Sveučilišnoj galeriji Vasko Lipovac u Splitu

U srijedu 3. srpnja svečano je otvorena samostalna izložba „Karbon“ akademske umjetnice Tee Bičić u Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ u Splitu. Umjetnica se predstavila s ukupno 13 slika različitih formata u kombiniranoj tehnici akrila i ugljena. 

Suvereno vladajući poljem apstraktnog Tea Bičić minimalizira sredstva vlastitog izričaja te oblikuje likovni tekst crtom, plohom i bojom na natur platnu.  Elementi duhovnog, emocionalnog i nematerijalnog koje umjetnica unosi u materiju slike transformiraju se u likovni osjećaj crte, plohe i boje. Proporcije te ritam ploha i linija definiraju karakter i atmosferu samog djela. 

Na otvorenju izložbe voditeljica Sveučilišne galerije "Vasko Lipovac" Helena Trze Jakelić istaknula je kako je izložba Tee Bičić uvrštena u godišnji program Galerije zahvaljujući kvaliteti izričaja same umjetnice, te se zahvalila na potpori programa Gradu Splitu i Ministarstvu kulture. Kustosica izložbe Sonja Švec Španjol na pitanje zašto se umjetnica odlučila na apstrakciju i minimalizam i što zapravo ostaje slici kada joj oduzmemo njezinu predmetnost, odgovorila je kako eliminacijom svega suvišnog ostaje područje u kojem progovara ono iskonsko u kojem Tea Bičić linijom i plohom gradi kompoziciju i ritam definirajući pritom i karakter samog djela, te promatrač ima priliku upoznati autoricu isključivo kroz njezinu likovnost.

Naime, izostankom figuracije i prepoznatljivosti otvara se područje slobode za implementaciju emocija putem čistih likovnih elemenata. Kustosica Švec Španjol također je istaknula kako se djela Tee Bičić moraju pogledati uživo da bi se doživjela u njihovoj punini. Umjetnica Tea Bičić napomenula je kako je riječ o ciklusu radova koji je bio izložen 2017. godine kao popratni program Venecijanskog bijenala u prostoru Arsenale Docks, a koji je od tada do danas bio predstavljen na nekoliko samostalnih izložbi. Izložbu je svečano otvorila ravnateljica Sveučilišne knjižnice u Splitu Mirta Matošić. Izložba ostaje otvorena do 22. srpnja 2019.

TEA BIČIĆ – kratka biografija

Nakon završene Škole primijenjenih umjetnosti u Puli, smjer grafički dizajn, diplomirala je slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Venezia u klasi prof. Paola Tessaria. Izlagala je na četrdesetak samostalnih i sudjelovala na više od sto skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade i priznanja. Sudjelovala je u nekoliko likovnih kolonija. Radovi joj se nalaze u fundusima muzeja i galerija te u mnogobrojnim gradskim i privatnim zbirkama. Potpredsjednica je Udruge Mediteranski kiparski simpozij u Labinu, članica je HDLU Istre i HDLU i jedna od osnivača Galerije POOLA u Puli. Od 2014. godine voditeljica je programa Gradske galerije Labin. Živi u Labinu.


Tea Bičić, izložba u Splitu, 05.07.2019 Tea Bičić, izložba u Splitu, 05.07.2019 Tea Bičić, izložba u Splitu, 05.07.2019 Tea Bičić, izložba u Splitu, 05.07.2019 Tea Bičić, izložba u Splitu, 05.07.2019

Elvis Uravić
5.7.2019.