Pićnu i Kršanu petica, ostalima na Labinštini četvorke

Pićnu i Kršanu petica, ostalima na Labinštini četvorke

Ivan Franković, načelnik Općine Pićan

Institut za javne financije predstavio je 3. srpnja 2019. rezultate petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5.

To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija.

Kad je u pitanju Labinština, „peticom“ su ocijenjene općine Kršan i Pićan, dok su preostale tri jedinice lokalne samouprave, općine Raša i Sveta Nedelja te Grad Labin dobile „vrlo dobar“ četiri, jer im nedostaje proračunski vodiči.

Najlošiju ocjenu u Istri dobio je Sveti Petar u Šumi (jedinicu) jer je samo izglasan proračun, dok su „dvojke“ dobili općine Žminj, Medulin, Marčana, Cerovlje, Lupoglav i Višnjan. Diljem Hrvatske ima svakakvih lokalnih samouprava pa ih je desetak dobilo i ocjenu „nula“.


Elvis Uravić
4.7.2019.