Prema istinitom događaju – Hrvatski sabor

Prema istinitom događaju – Hrvatski sabor

Vrijeđanje, prisilno iznošenje, naguravanje sa stražom, prijetnje smrću. Ne, ovo nije scenarij holivudskog blockbustera koji se ovih dana snima u Rovinju, ovo je tužna, sramotna, istinita priča o Hrvatskom saboru. Dok snimke takvih hrvatskih saborskih zastupnika obilaze Europu, zaključujem - spali smo na najniže grane političke (ne)kulture.

Kao saborski zastupnik koji časno i prije svega odgovorno obavlja svoju dužnost, ne mogu prijeći preko još jedne cirkuske predstave Živog zida, koji i dalje sebe hrabro naziva ozbiljnom političkom strankom. Bunjac-Pernar šou najvažniju je zakonodavnu instituciju Republike Hrvatske pretvorio u Cirque du Soleil bez imalo političke odgovornosti aktera ove sramotne točke.

Je li to poimanje demokracije jednog zdravog uma? Hrvatskom su saboru kao stupu hrvatske samostalnosti ozbiljno poljuljani temelji, a još smo se do jučer zgražali nad srbijanskom Narodnom skupštinom i ratnim zločincima u njoj te uvredama u britanskom Parlamentu. Živi zid srozao nas je ispod svega toga i pokazao nam najružnije lice demokracije – netrpeljivost i mržnju.

Opasnost njihovog populizma velika je ne samo za proračun, već i za kompletno društvo. Jasno da u svakom društvu, zajednici pa i na radnom mjestu postoje cirkusanti koji odbijaju uređena pravila i norme, autoritet i, rekao bih, svaki oblik dostojanstvenog ponašanja i osnove bontona. I Luxemburg ima svog Bunjca i Pernara. I Europski ih parlament ima – primjerice, predstavnici radikalne ekstremne desnice ili predstavnici koji otvoreno zastupaju u potpunosti promašene ideje i politike.

To je posljedica loših odabira, a demokracija to dopušta. Pravo na izbor. Ali neka to pravo bude odgovorno. Jer cirkusanti ne dolaze sami na svoja radna mjesta, građani ih tamo postavljaju. Netko im da protestni glas, netko zabave radi, ali posljedice su velike. Hrvatska na začelju Europe recimo također je posljedica cirkusanata. Jer oni ne obavljaju svoj posao i narušavaju kompletan ugled svoje države.

Želimo li poboljšati sliku Saboru, vratiti se zdravom parlamentarizmu, moramo svoje zadaće obavljati krajnje odgovorno, nipošto uzimati zdravo za gotovo. To je jedini ispravan način da zabranimo ulaz cirkusantima u naše dvorište. Jedini argument koji pravda ovakve pojedince u Saboru jest – izabrali ste nas. Tu smo zbog vas. Odgovornost birača velika je u demokratskoj državi.

Moja je odgovornost što su me hrvatski građani odabrali ogromna. Čast mi je što su me odabrali i nikada nisam to olako shvatio. Kad god uključim saborski mikrofon da govorim, svjestan sam da ne govorim samo u svoje ime, već zastupam potrebe i interese građana, udruženja, obrtnika, interese Istre, mladih i umirovljenika. To me nipošto ne bi trebalo izdvajati iz prosjeka, jer to jest opis mog radnog mjesta.

Ali, u našem Saboru nažalost nije tako. Neka izbori za Europski parlament u svibnju budu naša prva moralna provjera odgovornog glasovanja. Zaokružite odgovorno. Ne reda radi, već odgovorno i savjesno. Sabor je prva institucija demokratske države. Imajmo svi to na umu one nedjelje kada zaokružujemo nečije ime. Zaokružimo smislenu i argumentiranu raspravu u Saboru i modernu, naprednu, otvorenu Hrvatsku. Bez cirkusanata.


Tulio Demetlika
12.4.2019.