Jadna je vlast koja se boji medija

Jadna je vlast koja se boji medija

Politikom se bavim puna tri desetljeća, što je, složit ćete se, respektabilan staž. Odgovorno tvrdim da u tri desetljeća Hrvatska nije imala vladu na koju se osobina ustrajnosti može primijeniti jedino kad se govori o ignoriranju medija i skrivanju afera. Arogantan i podcjenjivački odnos prema medijima kako bi manipulirali javnim mnijenjem te svojevoljno nametali političku sažima ono što vladajući, kao u dogovorenom scenariju, čine.

Bilo je boljih i lošijih, više uspješnih i manje uspješnih vlada, ali ovako bahatih zaista ne pamtim. Četvrtu vlast HDZ očito ne priznaje, sedmoj se sili opiru s preostalih šest. Jasno da često svjedočimo političarima koji pred novinare iskaču samo da prerežu vrpcu, pohvale se novootvorenim vrtićem ili diče izbornim uspjehom, a čim ne cvjeta cvijeće oni su „bez komentara“. Ali, odnos ove Vlade prema medijima apsolutni je presedan – političari su jednostavno „zaboravili“ koji je posao medija te ignoriraju sva pitanja postavljena u interesu javnosti.

Osobni je interes često jedini koji gospoda iz Vlade uvažavaju, a pitanje koje nije njima po volji izjednačavaju s napadima na sebe. Ova se Vlada ni malo ne trudi održavati odnose s medijima i nažalost po mnogočemu nalikuje vladama autoritarnih država - najistaknutiji članovi vladajuće stranke odbijaju odgovoriti na vrlo jednostavna i legitimna pitanja novinara i tako se rugaju kompletnoj novinarskoj struci.

Vladajući ne osjećaju potrebu odgovoriti na pitanja novinara ni kada je druga osoba Sabora optužena za ozbiljna djela, kada je ministar Vlade navodno uslikan u društvu prostitutke ili kada ministrica Vlade bez vozačke dozvole učini strašan prometni prekršaj. Odbijaju odgovoriti novinarima na pitanja oko Uljanika o čemu ovise tisuće obitelji, izbjegavaju osuditi fašističke ispade predsjednika Europskog parlamenta ili divljačke ispade i izvikivanje ustaških parola na nogometnim utakmicama.

Svoju dužnost kao javne ličnosti koje vode ovu državu zanemaruju i nevjerojatno je koliko si uzimaju za pravo. Svaka vlada želi navesti građane da na svijet gledaju kroz ružičaste naočale, ističući dobro što su napravili, ignorirajući loše. Međutim, većina tog lošeg itekako je vidljiva svima nama, a problemi ne nestaju kad se guraju pod tepih. Odbijanje očitog podsjeća nas na lidera susjedne nam zemlje protiv kojega deseci tisuća građana prosvjeduju.

Neviđenim akrobacijama ova HDZ-ova vlada odbija javno priznati svoje propuste i pravi nas budalama. Prema njihovim rijetkim izjavama dalo bi se zaključiti da u Hrvatskoj zaista cvjeta cvijeće, a gle čuda, svaki novi izvještaj međunarodnih organizacija svrstava nas na samo dno dna, čak i iza Bugarske.

Koliko još vremena treba Vladi HDZ-a da shvati da će ostati napušteni dvorjani usamljeni sa svojim obmanama? Komunikacija s medijima indikator je zdravlja svake demokracije, a ova Vlada svjesno prenosi virus na našu zdravlja već narušenu demokraciju. Za HDZ su očito samo kontrolirani mediji – dobri mediji.


Tulio Demetlika
26.4.2019.